Трендовите во боите за 2021

Како започнува последниот месец од оваа по многу нешта несреќна година, така сè повеќе се радуваме на нејзиниот неизбежен крај и со најголемо задоволство ги правиме плановите за следната. Еден од клучните, а воедно и најинспиративни моменти во нашата работа е да ги следиме и заеднички предвидуваме трендовите во дизајнот и изведбата на ентериерот.

Во овој блог ќе се осврнеме на нивното величество-боите, па за таа цел посветивме време за анализа на ставовите на врвните авторитети од оваа област во однос на прогласувањето на „Бојата на годината“.

Боите се повеќе од само естетски елемент, тие имаат и длабоко емотивно значење и влијание врз нас, имено, тие ни предизвикуваат одредени емоции. Боите можат да направат одреден простор да делува пространо, но и затворено, топло или студено. Можат да акцентираат одредено парче мебел или да го прикријат.

Повеќе од очигледно е дека боите за 2021 треба да ни донесат спокој и утеха. Од нив се очекува да бидат она што треба да биде сржта на целата година, а тоа е да ги рефлектираат добросостојбата, одржливоста и човечката поврзаност.

Магичната палета на Пантон

Кога се работи за бои, несомнено е дека барем еднаш во животот имате чуено за или пак ја имате видено  палетата на Пантон (Pantone). Оваа компанија за стандардизирање на бои веќе години наназад, поддржана од „Институтот за бои на Пантон“ (Pantone Color Institute) ја прогласува „Бојата на годината“. За потсетување, во 2020 приматот го освои класичната сина (19-4052).

Прогласувањето се врши според однапред утврдени критериуми и изведени детални анализи. Се земаат предвид многу индустрии, како на пример: забавната индустрија, филмската индустрија, модата, сите области на дизајнот, но и новите технологии, материјали, текстури, социјални платформи и значајни настани.

За 2020 година од Пантон ја имаме само пролетно-летната компилација од бои,такашто со нетрпение го очекуваме прогласувањето на кралицата за 2021. Останува да видиме.

2 Benjamin Moore
3 Benjamin Moorе

Плимата и осеката на раскошната 2021

Не може да зборуваме за бои, а да не се осврнеме и на Шатерсток (Shutterstock). Тоа е компанија која обезбедува ресурси во вид на фотографии, видеа и сл., кои им помагаат на професионалците да продуцираат поквалитетни содржини.

Нивниот избор за „Боја на годината“ падна не на една, туку на три бои. Преку анализа на фотографии и видеа кои се користени оваа година, детална анализа на секој пиксел од истите, Шатерсток декларира дека боите на 2021 се:

– Set Sail Champaigne #FAEBD7 . Ова е пастелна боја што добро се комбинира со земјени тонови. Таа е бела со капка портокалова, што овозможува добро да се комбинира со сина.

– Fortuna Gold #DAA520 Ова е топла и богата нијанса на жолтата боја, раскошна златно-жолта која ја гледаме во есенските лисја.

– Tide Water Green #2F4F4F Е всушност сивата нијанса на сино-зелената боја. Таа потсетува на плимата и осеката од океаните, на бојата на коралните гребени и некои риби. Лесно се комбинира со двете претходнонаведени бои.

Нешто како заклучок

И додека чекаме Пантон да ја објави „Бојата на годината“ можеме гласно да претпоставуваме.Она што е очигледно е дека сиво-зелено-сината ќе доминира во 2021 година. Поддржана со детали од пастелни бои и луксузот кој со себе го носи за жолто-златната.

Примената на овие бои во домот, може да биде преку бојадисани ѕидни површини, интересни тапети, но и преку различни додатоци, како перничиња, завеси или декоративни вазни. За оние похрабрите се препорачува и интересна фотелја или двосед изработени во кадифе, кои ќе придонесат за дополнителен луксузен изглед во домот, секако поткрепени со метални додатоци во златна боја.

За крај, играјте си со боите, формите и материјалите, најдете го стилот што одговара на Вашиот животен ритам и бидете храбри. Вашиот простор треба да Ве отсликува Вас, но и воедно секојдневно да Ве инспирира.

5

Деловни простории

ДЕЛОВНИ ПРОСТОРИИ

Од ништо, нешто

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Производ

#25232521

Опис

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut

portfolio6
slide2
portfolio7

Материјали

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua ut enim ad minim veniam

БЕСПЛАТНИ КОНСТУЛТАЦИИ ЗА изработка на ВНАТРЕШЕН ДИЗАЈН

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua ut enim ad minim veniam

Нов производствен погон

Производствениот погон е опремен со многу машини за различни операции за потрените во процесот на произвдоството. UNICAdesign е спремна да работи со полн капацитет и во секое време да одговори на потребите на клиентите. Не постои производ која компанијата не може да го произведе или услуга која не може да ја заврши.